Spanyolország

Spanyolország zászlója

A Skandináv félsziget után, most az Ibériai félszigetre utazunk, pontosabban Spanyolországba, amely a félsziget legnagyobb országa.

Az ország területe 504 ezer négyzetkilométer, mely területen 46 millió ember él. Fővárosa Madrid, mely az Európai Unió harmadik legnépesebb városa 3,26 millió lakossal.

Spanyolország szomszédos Franciaországgal, Andorrával, Portugáliával, Marokkóval és Gibraltárral. Az első két országot a Pireneusok választják el Spanyolországtól.  Aki tengerpartra szeretne menni, az ebben az országban nyugodtan válogathat a 3144 kilométernyi tengerpartból, mely eloszlik a Földközi tenger és az Atlanti óceán között. A hőmérséklet tökéletesnek mondható a tengerben úszkáláshoz, főleg a kanári szigeteken, ahol a hőmérséklet egész évben 18 és 24 fok között mozog.

Az állatvilága egyedi Európában, hisz csak itt található kaméleon és dögkeselyű. Az ország 13 nemzeti parkkal büszkélkedhet, melyek közül 4 található a Kanári szigeteken.

Rengetegen költöznek ki Spanyolországba, más országokból, ezt bizonyítja az a tény is, hogy 2008-ban több mint 5,2 millió bevándorló volt az országban. A legtöbben azért mennek ki, mert hazájukban nem találnak jól fizető munkát, így kimennek gyümölcsöt szedni, rosszabb körülmények között, viszont sokkal nagyobb fizetésért. Ám az országban kirándulók, nyaralók száma még ennél is jóval nagyobb, évente meghaladja az 50 milliót is.

Spanyolország gazdaságában nagy szerepe van a mezőgazdaságban. A világ első olíva termelője, de ezen kívül termesztenek még árpát, szőlőt, búzát, citrusféléket és zöldségeket is. A mezőgazdaságon kívül még fontos szerepe van a halászatnak is, hisz az Atlanti óceán partjainál nagy mennyisében lehet szardíniát, tintahalat, kagylót, tonhalat, szardellát és még sok más halat találni, halászni.

A bányászat is elterjed Spanyolország északi részén, ahol szenet, rezet, vasércet bányásznak, de termelnek még földgázt, sót, uránt, kőolajat és higanyt is, melynek termelésében is világelső.

Akik Spanyolországban vakációznak, vagy csak ott fognak vakációzni, de megunják a tengerpartot, azok válogathatnak az ország gyönyörű múzeumai közül. Madrid fontosabb múzeumai a Prado (ez a világ legnagyobb művészeti kincsestára), a Nemzeti Archeológiai Múzeum, Nemzeti iparművészeti múzeum, Természettudományi Nemzeti Múzeum, Királyi Palota és még sok más szép múzeum található ugyan úgy Madridban, mint az ország többi részén.

Spanyolországot talán sokan ismerik a bikaviadalról, mely ebben az országban nagyon elterjedt. Akik szeretnének élőben megnézni egyet, azoknak több mint 300 aréna áll a rendelkezésükre szerte az országban.

A focirajongók figyelmébe ajánlom a híres spanyol csapatok stadionjait, főleg a Barcelona stadionját és a Madridét, melyek a világ legjobb csapatai között vannak. Az ország az utóbbi 7 évben mindent megnyert, amit lehetett, kezdve a 2008-as Európai bajnokságtól, egészen a 2012-esig, közben pedig 2010-ben a világbajnoki kupát is megszerezték. Bár a 2013-as konföderációs kupadöntőt elvesztették Brazília ellen, talán a 2014-es világbajnokságot ismét ők fogják megnyerni.

               

Leave a Reply