Horvátország

                Szerintem a horvátországi tengerpartról mindenki hallott már, viszont aki még nem járt arrafelé, nem tudhatja, hogy miket érdemes megnézni, hogyan lehet eljutni és mennyi pénzbe is kerül az odajutás. Szerencsére én pont 1 hete jártam arra, így friss információkkal tudok szolgálni.

Bár nem jártam be egész Horvátországot, meglátogattam pár várost melyekről bővebb információkkal tudok szolgálni, esetleg még képekkel is.

Mi Nagyváradról indultunk, így már Magyarországon kellett vásároljunk autópálya matricát (ennek értéke 10 eurónak felelt meg). A célállomásunk Rijeka város volt, mely tőlünk 760 km-re van, míg Budapesttől mindössze 500 kilométerre. Szerencsére az út végig autópályán történik, így nyugodtabb és jobb az út.

                Autópálya díjjak Horvátországban

Ahogy átléptünk Horvátországba már jött a meglepetés, hisz nem matricás autópálya díj van, hanem kapus fizetés. Ez azt jelenti, hogy az út elején egy kapunál kapunk egy kis kártyát, majd az út végén fizetünk. Rijekáig az út összesen 110 kunába került (ez 15 eurónak felel meg). Összesen kétszer kellett fizetni, először 41 kunát, majd 69 kunát. Aki ugyan ezt az útvonalat választja visszafelé is annak ugyan ezeket a díjakat kell majd kifizetnie visszafelé is, tehát összesen 30 eurót. Mi Szlovénia felé (Szlovéniában is matricás autópálya díj van, melynek értéke 15 euró egy hétre) vettük az irányt, szintén autópályán, viszont hiába csak 1-2 kilométerre mentünk fel az autópályára, így is ki kellett fizetni 10 kunát.

Annyit még érdemes megjegyezni, hogy a horvát autópálya Gorican-Rijeka része nagyon szép, értem ez alatt a kilátást és az utak minőségét is. Néha, néha több kilométeres alagutakon vagy több kilométeres hidakon kell átmenni. Volt, hogy 900 méter magasan is voltunk, míg az autópályán mentünk.

                Városok

Rijeka, kilátás a tengerre

Rijeka, kilátás a tengerre

Rijekát olaszul (és nemcsak) Fiumének is nevezik és egy igen érdekes város, hisz több kilométeren fekszik, végig tengerparton. Az egész város egy dombon fekszik, az utak pedig elég meredekek, így autóval kicsit nehezebb a kisebb utcákba közlekedni. A tengerparti része őszintén nekem annyira nem tetszett, mivel a part strand részén tele volt nagy kövekkel, amelyek a vízben nagyon csúsztak, megnehezítve a tengerparti sétát, valamint azt hogy belemenjünk a vízbe.

Opatiját bátran ajánlom mindenkinek, aki szereti a luxus dolgokat és a gyönyörű látványt. Este nagyon szépen ki van világítva a város, a teraszok, valamint élő zenekarok énekelnek az éttermeknél és még az utcán is. A tengerpart itt végig egy lebetonozott rész, így sem homokot, sem köveket nem nagyon találunk a parton, de az esti kivilágítás kárpótolhat mindenért. (Itt megjegyzem, hogy aki nem akar parkolásért fizetni, az parkoljon a Billa áruház parkolójában, ahol 2 óra ingyenes, és mindössze 10 percre van a parttól)

Opatija partjának egy kis része.

Opatija partjának egy kis része.

Crikvencia már inkább egy strandollósabb város, hisz itt már a kövek sem olyan nagyok és a strand területe is jóval nagyobb. Parkolásra lehetőség van a strand közvetlen közelében is, viszont ha ott nincs hely, akkor a közelben vannak még parkolók (mi úgy 5 percre voltunk a strandtól, és a parkolásért 15 kunát fizettünk 5 órára). A strand mellett van egy rész ahonnan hajóutakat szerveznek a környező szigetekre, városokba. Az árak 30 kunától indulnak egészen 180 kunáig (ez az ár 1 személyre szól). A hajóutak különböző időpontokban indulnak és érdemes jóval előre lefoglalni helyünket, hogy biztos ne maradjunk le róla.

Crikvencia, strand egyik része.

Crikvencia, strand egyik része.

Ha a strandolás után megéhezünk, a közelben vannak éttermek és gyors éttermek, így mindenki a kedve szerint válogathat. Ki lehet próbálni a helyi specialitásokat is (bár szerintem nem túl finomak).

                Aki megunta a tengerpartot, ellátogathat a Plitvicei tavakhoz, mely nemrég bekerült a világ 10 legszebb vízesései közé és egyben Európa legszebb látványosságai közzé is tartozik. Ez a hely kb. 130 kilométerre található Crikvenciától.

Plitvicei tavak egy része.

                Eszék (azaz Osijek)

Hazafelé volt szerencsém Eszék városához is, mely inkább történelmi városnak mondható, így inkább az épületek miatt érdemes ide ellátogatni. Horvátország ezen részén inkább a szegénység látszik, bár vannak falvak melyekbe egyáltalán nem látszik.

                Gazdaság röviden

Ha már Horvátország, akkor legyen szó egy kicsit az ország gazdaságáról is. A tengerparti részen látszik, hogy jobb az élet, hisz jobbak az utak, és az árak is jóval nagyobbak. Itt mindenki turizmussal foglalkozik, vagy halászattal, míg az ország másik felében a mezőgazdaság van előnyben.

Mióta Horvátország is belépett az EU-ba, sok vállalkozó indított vállalkozást az országban, ugyan úgy turizmus szintjén, mint a mezőgazdasági területekben. Ha valakit érdekelne a vállalkozásindítás Horvátországban, nyugodtan kérdezzen. Nemsokára több információval is fogok jelentkezni ezzel a témával kapcsolatban.

Leave a Reply